נכים חיים חיים מלאים, אך היום יום מעמיד בפניהם לא מעט אתגרים, כך שגם פעולה טריוויאלית כגון הליכה לשירותים מצריכה התאמה, משמע אם רק מקדישים מחשבה מקדימה ומאבזרים את החדר בצורה ארגונומית ומושכלת החוויה תתגלה כשגרתית – כנוחה, בטוחה ויעילה.
תכנון אדריכלי
בכדי לוודא שהשירותים יהיו מותאמים לאדם נכה, צריך להתחיל להקפיד עוד משלב תכנון החדר. מה זה אומר? מספר דברים: ראשית חדר השירותים צריך להיות בגודל שמאפשר מרחב תנועה עם כיסא גלגלים, עובדה שמשליכה גם על הגודל של מפתח הכניסה וגם על כיוון פתיחת הדלת, משמע הדלת צריכה להיפתח כלפי חוץ, וזאת בכדי לא לגרוע מגודל המרחב הפנימי ובכדי לאפשר למסייע לפתוח את הדלת בעת הצורך. מבחינת האסלה, עליה להיות ממוקמת באופן שמאפשר גישה משני הצדדים ואילו הגובה שלה צריך לנוע בין 42-45 ס"מ מגובה הרצפה. בנוסף, פני הרצפה צרכים להיות מפולסים וחשוב לאתר את הנקודות האידאליות עבור תלייה של ידיות אחיזה (באזור של האסלה והכיור).אביזרי נגישות ייעודיים לשירותי נכים
כל חדר שירותים זקוק למספר פרמטרים משלימים, אך כשמדובר בחדר שירותים של נכים קיימים מספר פריטים הכרחיים, כאשר מראש נחדד שכל פריט צריך לעמוד בתקנים המחמירים, משמע בין היתר עליו להיות עמיד, מותאם לאזור לח, עשוי מחומר אנטי בקטריאלי ומונע החלקה וכדומה. עוד נציין שעל סך הפריטים להיות לא רק ייעודיים, אלא הם גם צרכים להיות מותקנים כהלכה, אחרת המטרה שהיא ראשית כל בטיחות הולכת לאיבוד. מה עוד רצוי לקחת בחשבון? שהעובדה שהפריט ייעודי לציבור הנכים אינה אומרת שהוא אינו יכול להיות מעוצב באופן נאה ומכליל, ועל כן ראוי לשים לב כיצד האביזרים הנבחרים נראים, ולו כי נראות משפיעה באופן ישיר על ההרגשה – מסייעת לחוש כשווה בין שווים. להלן 4 פריטים שמומלץ להתקין בחדר שירותים של נכים:- מאחזים ייעודיים – על הידית לדעת לעמוד בעומס אנכי של 80 ק"ג. חשוב בעיקר ליד אזור השירותים והכיור, אזורים שבהם מטים משקל כלפי החפץ.
- הגבהה ייעודית למושב האסלה – מגביה של אסלה מאוד מסייע לקום ולשבת, ועל כן בעת "נפילה כלפי האסלה" הכמה סנטימטרים הנוספים מאוד חיוניים.
- פח נוח – פח לנכים צריך להיות תלוי, וזאת בכדי למנוע מאמץ מיותר.
- מראה מתכווננת – מראה מתכווננת מסייעת להתאים בקלות את זווית ההתבוננות. מכאן שניתן להסתדר בשירותים כמו כל אחד, רק שבמקרה זה לצד התאמה פעוטה.